Hivatalos teendők ingatlanvásárlás esetén (lakás, vagy házvásárlás menete)

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hogyan történik egy lakásvásárlás, vagy házvásárlás? Bemutatjuk a hivatali procedúrát közérthetően, hogy ne vessz el a bürokrácia tengerében.

Ha álmaid ingatlanja (legyen szó kertes házról, telekről, vagy egy takaros lakásról) már csak egy karnyújtásnyira van tőled és a szerződés kitöltése előtt állsz, akkor olvasd el útmutatónkat, hogy ne érjen felkészületlenül az adásvétel menete.

A következő lépésekre kell felkészülnöd:

1. Ingatlan megtekintése (erről bővebben később), alku

2. Ügyvéddel adásvételi szerződés megírása és foglalózás

3. Földhivatal felé az ingatlan vételi szándék jelzése

4. A ház, vagy lakás vételárának átadása (utalása)

5. Földhivatal ismét, tulajdonváltozás bejegyzése

6. Lakcímváltozás bejelentése az érdekelt helyeken

Ha az eladóval megegyeztetek, mindenképp ellenőrizd, hogy a tulajdoni lapon kinek a neve szerepel, rendelkezik-e az épület bármilyen teherrel (hitel, jelzálog, per) és legyen meg a ház tervrajza is. A felsoroltakból ne engedj, semmiképp sem. Csak ha minden rendben találtál, utána hívd az ügyvédet – sajnos anélkül nem fog menni. Az ügyvéd díjat fog kérni az adásvételi szerződés megírásáért, amelynek a költségét (ha másban nem egyeztetek meg) a vevő fogja állni; keress fel néhány irodát, hogy megtudd, mennyibe is kerül egy lakásvásárlás.

 

Az örömteli pillanat


Ezután kell kifizetni az ügyvédi költséget és letenni az ingatlanra előzetesen megbeszélt foglalót az eladónak. Persze itt még nincs vége, ha kész az adásvételi, akkor a rendelkezésre álló papírokkal be kell fáradni a földhivatalba. Ha hitelt vettél fel a vásárláshoz, akkor vidd magaddal az azt igazoló papírokat is. Itt az érkeztetési díjat ki kell majd fizetni a földhivatal számára – így fogunk úgynevezett széljegyzetre kerülni, ennek tudatában a jelenlegi tulajdonos nem adhatja el másnak az ingatlanját, így ha a széljegyzetre vétel megtörtént, akkor már nincs más hátra, mint az új otthon teljes vételárát átadni az eladónak.

 

Az ingatlan teljes vételárának átadása (vagy utalása) előtt ismét szólj az ügyvédnek, hogy később ne legyen vita erről a mérvadó pillanatról - a teljes vételár után lesz kikalkulálva az ingatlanvásárlás utáni illeték. A legvégén pedig bizonyosodj meg róla, hogy a közműveknél is az új tulajdonos neve szerepel, illetve jelentsd be az új lakcímet a bankodnál, biztosítódnál is és ne felejts el új lakcímkártyát sem csináltatni.