Vajon hol készül a világ legnagyobb okosépülete?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Több mint 90 000 négyzetméter, ami 5000 embert szolgál ki. Ismerje meg a DEWA új székházát.

2019-re elkészül az Al-Sheraa a DEWA (Dubaji Energetikai és Vízügyi Szakhatóság) új székháza. A dubajiak szokásukhoz híven nem gondolkodtak kicsiben. Nem elég a puszta mérete és látványa, kellett még valami olyan amire a világ felfigyel.

Forrás: youtube

A méretének és a kialakításának köszönhetően ez lesz a világ legnagyobb okosépülete, ami mindemellett még zéró energia épület is. Ez azt jelenti, hogy a teljes energiafogyasztása az épületnek egyenlő, vagy kevesebb mint, amit megtermel.

Hogyan csinálják? Több mint 10 ezer m2 napelemmel. Ezek a panelek összeségében több mint 3500 kW teljesítmény leadására képesek, ami éves szinten több mint 7000 megawatt óra megtermelt energiát jelent. Ez megfelel kb. 3500 átlag családiház éves fogyasztásának.

Forrás: youtube

A DEWA fókuszba helyezte azt is, hogy zöld legyen az új székház, így például 50 százalékkal kevesebb vizet fog használni, mint más hasonló ingatlanok. A tervezésnek hála, az irodákban nappal nem kell villanyt kapcsolni és a klimatizálás is energiatakarékos.

Okos az okosok között: beleépítenek mesterséges intelligenciát, parkoláskövetőt, tárgyalófigyelőt és mindent, amit csak el lehet képzelni. A takarítást robotok végzik majd, és az épületet számítógépek fogják vezérelni.

Forrás: youtube

Tele zöld terekkel. Az épület tetején található egy kert, ami kicsit eltér a megszokottól. Egy átlag tetőkert kinti tér, de Al-Sheraa-ban ez is kicsit más. Itt ha az ember fel megy a tetőre tulajdonképpen nem kimegy, hanem egy új fákkal tarkított, madárcsicsergésben úszó, zöld helyre kerül. Nem tűz a nap, nincs forróság, hála az okos tervezésnek, és a napernyőknek használt napelemeknek.