MNB: egy nemzeti otthonteremtési közösség engedélyezési eljárás van folyamatban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Magyar Nemzeti Banknál (MNB) egy engedélyezési eljárás van folyamatban nemzeti otthonteremtési közösség (nok) szervezésére.

Hozzátette, eddig nem adtak ki sem nok szervezői, sem megbízható szervezői engedélyt, vagyis még nincsenek engedéllyel rendelkező közösségek. Az MNB - az egyéb engedélyezett piaci szereplőkhöz hasonlóan - honlapjának piaci szereplők menüpontjában közzé fogja tenni valamennyi jegybanki engedéllyel rendelkező nok szervező és megbízható szervező, továbbá a nyilvántartásba vett közösségek listáját is - mondta.

MNB

A jegybank valamennyi, a magyar pénzügyi piacokon elérhető termék, szolgáltatás esetében kiemelten felhívja a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek még a szerződés megkötése előtt célszerű alaposan áttanulmányozniuk valamennyi jellemzőt, kondíciót. Az előzetes tájékozódás, a tudatos pénzügyi fogyasztói magatartás azért szükséges, hogy mindenki saját szükségleteinek, élethelyzetének megfelelő konstrukciót vegyen igénybe.

Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor egy, itthon új típusúnak számító termék, szolgáltatás igénybevételéről van szó - mutatott rá. A parlament 2016 márciusában fogadta el a nok-törvényt. A konstrukcióhoz állami támogatás jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A közösségbe történő befizetésekre azonban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

Építkezés

Ha a cégnyilvántartásba már bejegyzett zártkörűen működő részvénytársaság kíván szervezőként továbbműködni, a hatóság abban az esetben ismeri el szervezőként, és adja ki a szervezői engedélyt, ha az engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább ezer lakóingatlan építésében, illetve értékesítésében részt vett, és legalább 2 éve folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit a fogyasztóvédelmi hatóságnak.

Forrás: MTI