Panelvisszabontás - nem így fognak kinézni, pedig jó lenne!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Korábbi panelrehabilitációs forrásgyűjtéseink során bukkantunk ezekre a műremekekre.

Többször írtunk már arról, máshol hogy néznek ki a visszabontott panelházak, és ott milyen tapasztalatokkal zárultak ezek a projektek.

Ma még - vagy inkább ma már - megjósolhatatlan, lesz-e, ha lesz, hol és milyen formában panelvisszabontásos városképi rehabilitáció Hódmezővásárhelyen. 

Most megmutatjuk, milyen nem lesz ez a pilot program. Hátha mégis ránk cáfol a kormány... 

Aura Building - design panelházra?

Szerkesztőségi kedvencünk ez a Cambridge-ben épült társasház. Valljuk meg őszintén, nem lenne teljességgel megvalósíthatatlan egy hasonlót kihozni visszabontás és átalakítás után magyar panelekből sem.


Felszállni készülő pillangók. Ja nem, napelemek társasházon

A Valode & Pistre projektje egyesíti a Hódmezővásárhelyre tervezett Modern Városok Program több elemét: panelvisszabontás és naperőműpark egyben! Kissé illúzióromboló ugyan odaképzelni a háttérbe a gyönyörű, hófedte, hegyes táj helyére a többi panelt, de annyi baj legyen!


Környezettudatos kolesz látványterve

A Garden Hill projekt egyetlen hátránya, ami miatt biztosan nem fog megvalósulni az az, hogy ha ezt panelleépítéssel valósítanák meg, akkor túl sokat kellene visszabontani a meglevő épületből ahhoz, hogy végül ez a szép kecses forma kialakuljon.  Ha panelvisszabontással nem is, azért még egy zöldmezős beruházás keretében megvalósulhat... Egyébként ez egy diákotthon látványterve.


Mirador - duplatízes közepén kilátóval

A húszemeletes Mirador Spanyolországban a magyar-német koprodukciós panelvisszabontás antitézise. Ahelyett, hogy elvettek volna a tízemeletesből, inkább hozzátettek még egy tízest.

Duplatízes - középen kilátó és közösségi tér

Az egésznek pedig a 40 méteres magasságban kialakított, Guadarrama hegységre néző kilátóterasz ad monumentalitást. Hofi után szabadon: "Ez már valami, mi?"


Lépcsőzetes és designos - Párizsban megépítették

A maga módján monumentálisra sikerült a Hamonic + Masson & Associés által tervezett, 13.780 négyzetméteres társasház. Itt is megtalálhatjuk azokat a visszatérő elemeket, amiket a panelleépítések emlegetésekor oly gyakran hallhatunk, vagyis a lépcsőzetes kialakítást és a homlokzat egysíkúságának megbontását.

Lépcsőzetes és designos - Párizsban megépítették

Bizonyosan nem kapnának azonban sírógörcsöt a vásárhelyi panelvisszabontásban részt vevő lakók, ha egy ilyenben kellene ezentúl élniük.


Betűházak - M - látványterv laktanya újrahasznosítására

A mannheimi amerikai laktanyák újrahasznosítására készült ez a tanulmányterv. Miért is ne formázhatnának a visszabontott panelek betűket?

Betűházak - O - látványterv laktanya újrahasznosítására 

A képeken látható 'O' és 'M' betűk láttán senkinek se jusson eszébe kis hazánk bizonyos prominens személyiségei vezetéknevének kezdőbetűjére gondolni, hiszen a betűépületek nem nekik, hanem a 'HOME' szónak állítanak örök emléket.

 Nálunk már csak azért sem lesz ilyen, mert egyrészt a mi vezetőink nem ilyenek, másrészt az 'OTTHON' sokkal több betűből áll, mint a 'HOME'.