Várhatóan 20%-kal több lakás épül 2018-ban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kedvezően alakult idén az első félévben épített új lakások száma, 2018-ban az újonnan épített lakások száma elérheti a 18 ezret a tavalyi 15 ezer után.

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) adatai alapján jelenleg 30-35 ezer lakás áll kivitelezés alatt. 

Koji László az ÉVOSZ elnöke szerint ahhoz, hogy a lakásépítések üteme ne törjön meg, a kormánynak olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek kompenzálják, hogy 2019. december 31-e után már megszűnik az 5 százalékos áfakulcs az új építésű lakásoknál. Mint mondta, sajnálattal vették tudomásul Varga Mihály pénzügyminiszter erre vonatkozó korábbi bejelentését.

A szakszövetség elnöke közölte, az ÉVOSZ több javaslatot is tett a helyzet megoldására, példaként az áfavisszatérítés kiterjesztését említette, hogy ezt a lehetőséget a jövőben a kész házat vásárlók is igénybe tudják venni. Továbbá, hogy szélesebb körben legyen lehetőség lakás célú hiteleknél állami kamattámogatást igényelni, illetve a fiatal házaspárokat célzó bérlakás építési program elindítását.

Jelenleg 30-35 ezer lakás áll kivitelezés alatt

Ha valaki készen vásárol új lakást, akkor vonatkozik vásárlására az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs. Ha azonban valaki más-más szakemberrel csináltatja új lakása, vagy háza alapozását, szerkezetét, akkor minden szereplő 27 százalékos áfával terhelt számlát állít ki az építtetőnek, aki mindezek után maximum 5 millió forint értékig kérhet áfa-visszatérítést. Az ÉVOSZ elnöke úgy vélte, az áfa-visszatérítés lehetőségét a jövőben a készházat vásárlók számára is elérhetővé kellene tenni.

A fecskeház program, azaz a fiatal házaspárok részére induló bérlakás építési program pedig azoknak jelenthetne megoldást az otthonteremtésre, akik nem tudnak önerőből lakást venni.

Koji László szólt arról is, hogy a lakásépítések mellett nagy hangsúlyt kell helyezni a lakásfelújításokra is, hiszen ezen a területen nagyok az elmaradások. A lakások megfelelő működése érdekében 20-25 évente mindet fel kellene újítani, Magyarországon 4,3 millió lakás található, így az országra vetítve éves szinten 200 ezer lakóingatlant kellene modernizálni, hogy azok lépést tudjanak tartani a technológiai fejlődéssel. Az elmúlt 10 évben azonban átlagosan csak 100 ezer lakást újítottak fel az országban.

Országra vetítve éves szinten 200 ezer lakóingatlant kellene modernizálni

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a lakásépítések élénkülése elengedhetetlen a magyarországi lakásállomány minőségi megújításához. A lakásépítés fontos pillére az építőiparnak, és megerősítése alapfeltétele az ágazat tartós stabilitásának.

Kiemelték, sürgősen intézkedni kell az építőipari kapacitások mennyiségének és minőségének biztosításáról, mivel a munkaerőhiány már a lakásépítések korlátja . A szakemberhiány hosszú távú megoldásának kulcsa a béremelés mellett a hatékonyság javítása, az építőipari szakmák presztízsének növelése, az oktatás színvonalának emelése, a munkakörülmények javítása, valamint mobilitási célú állami és önkormányzati bérlakások építése. Csak egy kiszámítható, korszerű ágazat tud vonzó lenni a pályaválasztó fiatalok számára - olvasható a társaság közleményében.

Forrás: MTI