Újabb támogatás a kistelepüléseken

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az állami támogatás és a kedvezményes hitel mellett újabb finanszírozási segítséget kapnak a vidéken ingatlant vásárlók és felújítók.

2019. július 1-jétől érhető el 2486 preferált kistelepülésen a falusi CSOK, 2020. január 1-jétől azonban újabb 5 millió forintot is megspórolhatnak maguknak az ingatlantulajdonosok az ÁFA-visszatérítés keretében. 

Az újabb támogatással a Kormány célja az építőipar fellendülésének és a kistelepülések népességmegtartó erejének erősítése.

Kik igényelhetik ezt a támogatást?

A kedvezményt nem csak az újingatlan-építők igényelhetik, hanem azok is, akik meglévő vagy vásárolt használt lakásukat kívánják bővíteni vagy korszerűsíteni. Az ÁFA-visszatérítés a munkálatok költségeire, valamint az építési telek vételárára vonatkozik, és maximum 5 millió forintig terjedhet. 

Az ingatlantulajdonosok ÁFA-visszatérítési igényüket 2022. június 30-áig tudják jelezni, abban az esetben, ha a számlázás 2018. január 1-jén vagy azt követően történt. 

Így a preferált településeken élő háromgyermekes családok akár 15 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak, ha az ÁFA-visszatérítést és a CSOK-ot egyidejűleg igénylik. A visszatérítés tehát CSOK-igénylés mellett, de anélkül is igénybe vehető, így nem csupán a gyermekes családokat segíti a támogatás.