Lassuló ütemben drágultak a lakások az EU-ban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lassult a lakásárak emelkedésének üteme a tavalyi utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest az euróövezetben és az Európai Unió egészében is.

Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint a 27 tagú Európai Unió egészében 4,7 százalékkal, az euróövezetben pedig 4,2 százalékkal nőttek a lakásárak az október-decemberi időszakban éves összehasonlításban. A harmadik negyedévhez képest az EU-ban 0,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 0,7 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak.

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unió egészében 4,6 az euróövezetben pedig 4,1 százalékkal drágultak a lakások éves összevetésben, negyedéves összehasonlításban pedig 1,4 százalékos emelkedést mértek mindkét blokkban.

Az Európai Unión belül éves összevetésben Luxembourgban ugrottak meg legnagyobb mértékben, 11,0 százalékkal a lakásárak október-decemberben, majd Szlovákia következik 10,9 százalékkal. A harmadik helyezett Horvátországban 10,0 százalékkal drágultak a lakások. Csak egy országban csökkentek az árak, Cipruson 4,8 százalékkal.

Negyedéves összehasonlításban Máltán drágultak legnagyobb mértékben, 3,5 százalékkal a lakások, majd Észtország és Horvátország következik egyaránt 2,8 százalékkal, valamint Lengyelország 2,8 százalékkal. A legerősebben Cipruson csökkentek az árak, 3,7 százalékkal, Dániában 3,2 százalékkal, Magyarországon pedig 1,5 százalékkal.

Az Eurostat statisztikája nem tartalmazza Görögország adatait.

A szerdán közölt legfrissebb adatsor szerint Magyarországon éves összehasonlításban tavaly a negyedik negyedévben 8,7 százalékkal drágultak a lakások, míg a harmadik negyedévben 13,2 százalékkal, a másodikban 18,6 százalékkal, az elsőben pedig 19,1 százalékkal.

Forrás: MTI