Budapest: a belvárosban egy hónap alatt 40%-kal nőtt a kiadni kívánt ingatlanok száma

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A koronavírus-járvány az ingatlanpiacot se kímélte, a változás azonban egyesek számára pozitívumokat hozott. Mutatjuk a nyerteseket és a veszteseket.

Akik veszíthetnek

Az irodák nagy része a home office következtében szinte teljesen kiürült, a járvány végének kérdésessége és a gazdasági nehézségek hatására bizonyos esetekben még a bérleti szerződéseket is felmondták. 

A tervezett átalakítások, bővítések és vásárlások nagy részét is elhalasztották, a munkáltatók egyelőre kivárnak. Vagyis az irodák iránti kereslet jelentősen visszaesett, ez a visszaesés azonban előreláthatóan ideiglenes.

A helyzet jobbra fordulásával, ha az élet visszatér a megszokott kerékvágásba ismét szükség lesz az irodákra. Ezzel kapcsolatban azonban egy tartós változásról is beszélhetünk. 

Sok munkáltató ugyanis egyfajta tesztként tekint a jelenlegi home office helyzetre, és a vihar elülte után is alkalmazni szeretné. Persze nem olyan drasztikus formában, mint ahogy a jelenlegi szükséghelyzet hozta, de minden esetre egyszerre kevesebben dolgoznának az irodában, ami hosszú távon a hatalmas irodák keresletének csökkenéséhez vezetne.

Az irodapiac mellett a járvány másik nagy vesztesévé a rövid távú lakáskiadás vált. Az Airbnb a turizmusra, ezen belül is leginkább a külföldiekre épített, a turizmus azonban megszűnt, így a lakások üresen maradtak. 

Azok a tulajdonosok, akik mégis pénzt szeretnének látni, vagy átnyargaltak ideiglenesen az albérletpiacra, vagy megpróbálják eladni ingatlanjaikat. Emiatt - valamint a külföldi dolgozók és egyetemisták hazautazása miatt -  a fővárosi albérletpiacon túlkínálat jelentkezett., ez pedig hozta magával az áresést. A belvárosban mindössze egy hónap alatt 40%-kal nőtt a kiadni kívánt ingatlanok száma - fogalmazta meg Hegedűs László, a Duna House Brilliáns fokozatú Franchise Partnere.

Végezetül a jelenlegi helyzetben sok esetben vesztesnek számítanak azok a lakáseladók, akik minél hamarabb túl szeretnének adni ingatlanjaikon, a legtöbb vásárló ugyanis kivár, emiatt pedig ideiglenesen visszaesett a kereslet, így gyors eladás esetén kénytelenek lesznek engedni az árból.

Vannak nyertesek?

Akik jelenleg megengedhetik maguknak, hogy lakást vásároljanak, vagy kénytelenek megtenni ezt, akár még nyertesként is zárhatják az adásvételt. Általános értelemben vett hatalmas árzuhanásokról egyelőre még nem beszélhetünk, de a sürgősen árult ingatlanok esetében ki lehet fogni néhány nagyon jó ajánlatot.

Az előrejelzések szerint egy gyors visszarendeződés esetén nem számíthatunk tartós árcsökkenésre, csupán egy kisebb mérséklődésre, vagyis akik számára nem volt sürgős az ingatlanjuk eladás, és megtehették, hogy kivárnak, azok akár az eredeti tervezett áron is túl adhatnak lakásukon a járvány elülte után.

Nagy kérdőjelek

Bizonyos esetekben azonban nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy vesztesekről vagy nyertesekről beszélünk, hiszen ezt az adott helyzet hozza, ilyenek az albérlők

Akik most keresnek albérletet, jól járhatnak, hiszen a bérleti díjak jelentősen leestek, sok esetben kötnek azonban olyan szerződést, hogy néhány hónapig az alacsonyabb árat kell fizetni, ezt követően azonban az eddigi megszokott piaci áron lehet tovább bérelni. Ez a megoldás gyakran előfordul a nehéz helyzetbe jutott albérlők esetén is.

A következő nagy kérdőjel az ingatlanközvetítők. Mivel a kereslet csökkent, így az ingatlanközvetítők megbízásai visszaesnek. 

A kisebb túlélésre játszó irodák hamar feladták a versenyt, a sikeresebb ingatlanközvetítő cégeknek azért vannak tartalékaik. 

Akik viszont továbbra is el szeretnék adni ingatlanjaikat - lehetőleg minél hamarabb - azok továbbra is igénybe veszik az ingatlanközvetítőket, ugyanis fontos számunkra az előszűrés, és így nekik már csak a valóban potenciális jelöltekkel kell találkozniuk.

Emiatt ezen a területen hatalmas bukásokra lehet számítani, azok azonban, akik felveszik a versenyt és új megoldásokat kínálnak nyertesként szállhatnak ki. Ilyen új típusú megoldás lehet a videós ingatlan bemutatás.

Az adásvételek azonban nem lecsökkentek, csupán el lettek halasztva, így ezek a vihar elülte után egyszerre fognak a piacra szakadni.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt Hegedűs László Franchise Partner, Brilliáns fokozatú irodai értékesítési vezető, Duna House Hidegkút.