Az áfakulcs jelentősen befolyásolja a lakáspiacot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az új lakások számának növekedését a még 5 százalékos áfával vásárolt otthonok használatbavételének tulajdonítják.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentése szerint az első hat hónapban 34 százalékkal több új lakás épült, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma ugyanakkor 32 százalékkal visszaesett.

Az új lakások számának emelkedése a második negyedévben dinamikus volt és minden településtípust érintett. A növekedéshez hozzájárulhatott a vásárlóerő elmúlt években tapasztalt emelkedése, a kedvezményes áfakulcs, a hitelállomány bővülése, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény - nyilatkozta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Jelentősen csökkentek azonban az új lakások építésére kiadott engedélyek, ami a kedvezményes áfakulcs kivezetésével, illetve a vírushelyzet miatti bizonytalansággal magyarázható szerinte.

Földi Tibor, a Cordia lakóingatlan-fejlesztő és befektető csoport igazgatóságának elnöke rámutatott: most készülnek el azok a lakások, amelyek az elmúlt években még 5 százalékos áfával keltek el. Bár a járvány okozta bizonytalanságok és a magasabb áfakulcs miatt szűkül az újlakás-kínálat, kevesebb új beruházás indult, a Cordia vezérigazgatójának véleménye szerint bizakodásra ad okot a rozsdaövezeti fejlesztések 5 százalékos áfakulcsa.

Véleményük szerint jelen helyzetben a rozsdaövezeteken kívüli területekre is visszaállítható lenne az 5 százalékos áfakulcs, az ingatlanfejlesztők által javasolt 4 százalékos szektorális különadóval kiegészítve. A szektorális különadó mértékének módosításával a kormány reagálni tudna az aktuális konjunkturális ciklusra - vélekedik az egyesület.

Az Otthon Centrum közölte, második negyedéves újépítésű lakásprojekt-felmérésük szerint Budapesten 463 beruházás van folyamatban - ez az egy évvel ezelőttihez képest csupán 1,7 százalékos csökkenés - a projektekben mintegy 33 200 lakás épül. Ugyanakkor megjegyezték, hogy 2020 második negyedévben mindössze 28 új projekt indult, ami éves összevetésben 37,8 százalékos csökkenést jelent. Az Otthon Centrum felmérésében megállapította, hogy a megyei jogú városokban 325 projekt keretében 9231 új lakás épült 2020 június végén. A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden zajlott.

Arról is beszámoltak, hogy 2019. második negyedévben 45, 2020-ban 29 projekt indult, ami 35 százalékos csökkenés.

A járványhelyzet nem befolyásolta lényegesen az átadásokat, ugyanakkor a gazdasági bizonytalanság visszatartja a fejlesztőket - olvasható az Otthon Centrum elemzésében.

Forrás: MTI