ÉVOSZ: kamattámogatott hitel kellene a lakások felújításához

Maximum 5 millió forint nagyságrendű hitel mértékéig javasolják a kamattámogatást.

A lakóingatlanok energiamegtakarítását célzó felújításához kamattámogatott hitelt, illetve vissza nem térítendő támogatást javasol az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek hétfőn küldött közleményében.

Az ÉVOSZ maximum 5 millió forint nagyságrendű hitel mértékéig javasolja a kamattámogatást, évi 5 százalékos kamatláb alkalmazásával. Emellett szerintük lehetőséget kellene adni 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás igénybevételére. Gépészeti felújításnál pedig további 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást tartanak szükségesnek.

A szakszövetség szerint ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert a 4,6 milliós magyarországi lakásállomány mintegy 80 százaléka már nem felel meg az energetikai elvárásoknak.

Továbbá az ÉVOSZ azért szorgalmazza a lakóingatlanok energiamegtakarítását célzó felújításokat, mert számításai szerint azokból mind a lakást felújítónak, mind az építőipari vállalkozásoknak, mind pedig az államnak, az állami költségvetésnek pozitív eredménye származik.

Ennek alátámasztására az ÉVOSZ számításokat végzett, amelyek alapján dolgozta ki a kamattámogatott hitelre, illetve a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó javaslatait - írta közleményében a szakszövetség.

MTI