Alacsony a kereslet a hitelpiacon

A következő fél évben a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében szigorítást helyeztek kilátásba.

Stabil hitelezési kapacitások, változatlan hitelfeltételek és alacsony kereslet jellemezte a hitelpiacot a idén a második negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) második negyedéves Hitelezési felmérése alapján.

Az MNB csütörtökön közzétett elemzése szerint a hitelintézetek összeségében változatlanul hagyták az üzleti célú ingatlan-, és a vállalati hitelfeltételeket, melyeken az elkövetkező fél évben sem terveznek módosítani. A vállalati szegmensben folytatódott a hitelkereslet eltolódása a rövid lejáratú- és a devizahitelek irányába, az év második felében azonban már a hosszú lejáratú hitelek iránt is élénkülést vár a válaszadó intézmények egy része. A bankok az üzleti célú ingatlanhiteleken belül egyedül a logisztikai központok finanszírozása iránt tapasztaltak élénkülő keresletet, és ennek fennmaradását várják előretekintve is.

A jegybank felmérése szerint a bankok nem változtattak a lakáscélú- és fogyasztási hitelek feltételein, míg a következő fél évben a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében szigorítást helyeztek kilátásba. A negyedév során a válaszadó intézmények a lakáscélú hitelek iránt csökkenő, míg a fogyasztási hitelek iránt élénkülő hitelkeresletet tapasztaltak, a második fél évre azonban a bankok egy része mindkét szegmensben a kereslet növekedésére számít.

A második negyedévben a bankok 14 százaléka a hitelkereslet élénküléséről számolt be a vállalati szegmensben, a devizahitelek iránt enyhén nagyobb arányban, mint a forinthitelek iránt. A korábbi negyedévekhez hasonlóan, ugyan csökkenő mértékben, de folytatódott a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet visszaesése, míg a rövid lejáratú vállalati hitelek esetében a bankok 65 százaléka tapasztalt keresletélénkülést a második negyedévben. A következő fél évben a bankok 27 százaléka élénkülő keresletet vár a vállalati hitelek iránt, és a hosszú lejáratú hitelek esetében is 12 százalékuk számít a kereslet növekedésére.

2023 második negyedévében az üzleti célú ingatlanhitelek sztenderdjeit szintén változatlanul hagyták a bankok, melyen előretekintve sem terveznek változtatni. A harmadik és negyedik negyedévben a bankok 24 százaléka a logisztikai központok kivételével visszaeső keresletre számít az üzleti célú ingatlanhitelek esetében.

A 2023 második negyedévében kihelyezett lakáscélú hitelek feltételei összességében nem változtak az előző negyedévhez képest, a részfeltételeket tekintve azonban a bankok 41 százaléka emelt a minimálisan megkövetelt hitelképességi szinteken és a felárakon. A bankok előretekintve sem szándékoznak jelentősen változtatni a lakáshitel-sztenderdeken. A lakáscélú hitelek iránti kereslet visszaesését a megkérdezett bankok 15 százaléka érzékelte, az év második felében azonban már 69 százalékuk keresletélénkülést valószínűsít - közölte az MNB.

A teljes felmérés elérhető a jegybank honlapján. »